SunFire X4100 slow booting?

Lai Yiu Fai ccyflai at ust.hk
Mon Oct 9 22:11:41 EDT 2006


Thanks Casper for the reply.  If anyone else owned a X4100 with slow booting
problem, the following interim fix may be in help.

===
Yes; it's an issue with the emulated "AMI USB" floppy which does
respond to certain commands so the kernel times out.

Workarounds include adding the following line to /etc/system:

        exclude: drv/scsa2usb

(but this disables the use of any USB disks)

Or adding the appropriate magic to /kernel/drv/scsa2usb.conf.

(His is now automatic in Solaris Nevada as of build 46.

(I believe a BIOS fix is also in the works)

Casper
===

Cheers,
-Fai


On Mon, Oct 09, 2006 at 02:48:56PM +0800, Lai Yiu Fai wrote:
> Do anyone note SunFire X4100 is booting slow with Solaris 10?  RAID 1 is
> enabled with the internal SAS disks.  It seems waiting long time to spin up
> the sd1 disk and take it online.
> 
> ...
> /pci at 0,0/pci1022,7460 at 6/pci1022,7464 at 0,1/storage at 2 (scsa2usb1) online
> sd0 at scsa2usb0: target 0 lun 0
> sd0 is /pci at 0,0/pci1022,7460 at 6/pci1022,7464 at 0,1/storage at 1/disk at 0,0
> /pci at 0,0/pci1022,7460 at 6/pci1022,7464 at 0,1/storage at 1/disk at 0,0 (sd0) online
> sd1 at scsa2usb1: target 0 lun 0
> sd1 is /pci at 0,0/pci1022,7460 at 6/pci1022,7464 at 0,1/storage at 2/disk at 0,0
> 
> [ wait for 180s ]
> 
> /pci at 0,0/pci1022,7460 at 6/pci1022,7464 at 0,1/storage at 2/disk at 0,0 (sd1) online
> USB 1.10 device (usb46b,ff10) operating at full speed (USB 1.x) on USB 1.10 root hub: device at 3, usb_mid0 at bus address 2
>         American Megatrends Inc. Virtual Keyboard and Mouse
> ...
> 
> Any clues what is the problem?
> 
> Thanks,
> -Fai



More information about the sunmanagers mailing list